2019. április 11., csütörtök

Bizalmi ugrás az ismeretlenbe

Az előző számban Kincsem példáján az érzelmi intelligenciáról írtam, most egy másik híres ló történetével folytatom. Aki odafigyel mások érzelmeire és kezelni is tudja azokat, annak könnyebben megy a kapcsolatteremtés és az együttműködés – a lábak számától függetlenül, lovaknál és embereknél is.

A kapcsolódásról, vagy ahogyan a lovas körökben ismert, a Monty Roberts féle csatlakozásról bőven áll rendelkezésre szakirodalom. Ez leginkább azt írja le, miként csatlakozik a ló fajtársaihoz, ill. ennek mintájára az emberhez. Most mégsem erről a csatlakozásról szeretnék írni, hanem egy fordított történetről, egy olyanról, ahol az ember csatlakozott a lóhoz, – egy életre.
Brudermann ezredes 1856-ban a közel-keleten vásárolt fel eredeti arab lovakat a Bábolnai Ménes számára. Az egyik lóval azonban egy “potyautas” is érkezett: egy 14 éves fiú inkább a szüleitől és a hazájától vált meg, mint a kedvenc lovától: elbújt a hajón és vak bizalmát a jövőbe vetve áthajózott a lovakkal Triesztbe. Bábolnán abban az időben szívesen fogadták az értelmes és szorgalmas fiút, aki a Fadlallah el Hedad Mihály nevet kapta. Mivel a ménes akkoriban katonai ménes volt, a méneskari pályát választotta, hiszen így a lovak mellett maradhatott: katonatiszt lett, végigjárta a ranglétrát, majd 1899-től 1913-ig ő lett Bábolna ménesparancsnoka ezredesi rangban.
Arab nyelvtudását és szakértelmét a ménes gyarapítására kamatoztatta, ő vásárolta 1885-ben azt a fekete mént, O’Bajant, aki törzsalapító lett Bábolnán. Történetük szép összefonódása, hogy halála után Fadlallah el Hedad Mihály mellszobrát a ménesudvarnak abban a sarkában állították fel, ahol O’Bajan Senior el van temetve.


Angol nyelvterületen leap of faith (bizalmi ugrás az ismeretlenbe) hívják azt típusú döntést, amikor megelőlegezzük a bizalmat a feltételezett kimenetelhez. Fadlallah el Hedad Mihály kamaszkori döntése ilyen típusú volt. Bár adódnak olyan élethelyzetek, amikor gondos elemzés alapján lehet dönteni, ott is felfedezhető a bizalmi aspektus. Az erős hit és bizalom adja a kiindulási alapot az elrugaszkodáshoz, az új dolgokba való belevágáshoz, a változtatáshoz, – amelyek egyúttal tipikus coaching témák is.
Aki eljön hozzám és a lovakhoz, ezt a bizalmon alapuló csatlakozást, együttműködést és kapcsolódást tapasztalhatja meg, és építheti be a döntéshozatalba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.