2012. november 11., vasárnap

Beszélgetés - Szavak nélkül



„Lovad, ha elereszted, megfogod.
Szavad, ha elereszted, meg nem fogod.”
(közmondás)




A lovat nem érdeklik hétköznapi szerepeink, a vállalati hierarchiában elfoglalt helyünk, ő a legbelsőbb énükkel keresi a kapcsolatot. Ezt a tulajdonságát (is) nagyszerűen kamatoztathatjuk a lovas coaching során, visszajelzéseire támaszkodva gyakorolhatjuk a tudatos odafigyelést mind mások, – legyen az akár ló, akár ember, – mind saját magunk önkéntelen jelzéseire.


A ló számára magától értetődő a szavak nélküli kommunikáció. A vadlovak fajtársaikkal testbeszéddel érintkeznek, hangukat még a háziasított társaiknál is ritkábban hallatják, hogy fel ne hívják magukra a ragadozók figyelmét. A háziasított ló jóllehet megérti az emberek által gyakran használt szavakat, de ez számára mindig „idegen nyelv” marad. 

Még nálunk, embereknél is jóval nagyobb a szavak nélküli kommunikáció szerepe, mint azt sokan gondolnák: a non-verbális rész aránya ugyanis az egymás közti érintkezés jó kétharmadát teszi ki. Mégis, mi emberek kevésbé vagyunk tudatosak a testbeszédünkre.

Nem így a ló: ha a felé közvetített üzenetünk, vezényszavaink összeütközésbe kerülnek testbeszédünkkel, akkor gondolkodás nélkül azonnal az utóbbit követi. Rögtön megérzi a viselkedés és a testbeszéd közti legkisebb ellentmondás légkörét, abban az esetben is, ha még maga a beszélő sincs ennek tudatában. Ilyenkor a helyzetet azonnal átlátva általában elhúzódik az inkongruens embertől.

Így alakulhat ki az a szavak nélküli hiteles „beszélgetés”, amely egyaránt elvezet a másik féllel való mélyebb együttműködéshez és az önmagunkra való tudatosabb odafigyeléshez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.