2013. március 24., vasárnap

A változás - és a vezetés - a pillanat műve...


Bár még szinte tél van a tavaszban, ugyanakkor már elnyíltak a hóvirágok a parkban, megjöttek a gólyák és a seregélyek. A lovak már elkezdték váltani a téli szőrüket és délutánonként órákon át élvezik az idei év első napfürdőit. Kora tavasszal mindig rácsodálkozom, milyen hirtelen változik meg minden és mennyire gyorsan alkalmazkodnak mindehhez az állatok. Mintha minden pusztán csak pillanatok műve lenne – mi emberek, pedig hajlamosak vagyunk a rohanásban átsiklani a fontos pillanatok felett.

Néhány hete Robert Dilts, az NLP (Neuro-Lingvisztikus Programozás) világhírű szakértője tartott előadást a Coaching Határok Nélkül programsorozat keretében Budapesten. Nagy élmény volt „Látnoki Vezetés” című előadását hallgatni. Számomra különösen izgalmas volt, ahogyan a döntéshelyzeteket jellemezte: „vezetési pillanatoknak” nevezte azokat a fontos döntési pontokat, amelyek messzemenő hatást fejtenek ki az emberi érzékelésre. Ezeket a pillanatokat az átgondolt cselekvés, kezdeményezés és intuíció jellemzi.
Kiemelte, mennyire fontos, hogy észrevegyük és tudatosan éljük meg ezeket. Definíciója szerint a vezetés azt a képességet jelenti, hogy kifejezzük az elképzelésünket, másokat az eredmények elérése irányába mozdítsunk, serkentsük a csapatban az együttműködést és példát mutassunk.
Kiemelte, hogy az ilyen típusú vezetés a jelenlétből fakad (a szó coachingban használatos értelmében). 
A jelenléttel vezetés tipikus példájaként pedig a éppenséggel a lovakat említette…!
Nagyon jóleső megerősítést jelentett ezt Tőle hallani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.