2013. március 2., szombat

A vizsgáLÓdó ló: - ki kit figyel meg?


Hogy milyen alaposan képes olvasni a ló az ember testbeszédét, azt is mondhatnám, hogy rezdüléseit, arra a legjobb példa Kluger Hans, azaz Okos Jani esete a múlt századelőről. A lovasok – és a pszichológusok - talán ismerik is a történetét, hiszen az eset „megfejtése” után rögtön el is nevezte a szakirodalom a dolgot Kluger Hans hatásnak.


A fotó forrása: Wikipedia

Hans egy elegáns küllemű Orlov ügető volt, akit gazdája, Wilhelm von Osten matematika tanár állítólag megtanított számolni..! Közönség előtti fellépéseik során Hans mindenkit lenyűgöző pontossággal dobogta ki patájával a számtan feladványok eredményét. Olyan alkalmakkor sem tévedett, amikor a gazdája nem volt jelen, ezért a jelenség megfejtésével még a Porosz Tudományos Akadémia 13 tagú tudós bizottsága sem tudott mit kezdeni. A rejtélyt végül Oskar Pfungst, egy egyetemi hallgató fejtette meg, aki észrevette, hogy Hans kiválóan megbirkózik azokkal a feladványokkal, ahol a nézők is számolnak magukban, viszont kudarcot vall az olyan esetekben, ahol a nézők csak „kivárják” az eredményt. Vagyis a ló nem tett egyebet, mint a közönség érzéseiből, izgalmából, várakozásából, testfeszültségéből következtetett arra, hogy eljutott a helyes megoldáshoz és ettől a felismeréstől vezetve pontosan a megfelelő pillanatban hagyta abba patájával a kaparást.

Okos Jani példája is azt mutatja, hogy a ló úgy olvassa érzéseinket, akár a nyitott könyvet. Erre a jelenségre az elme működését kutató kortárs, Napoleon Hill is felfigyelt. Így fogalmaz „Gondolkodj és Gazdagodj” című világhírű könyvének 15. fejezetében: „Még egy kutya, vagy egy ló is tudja, ha gazdája bátortalan. Mi több, a kutya, vagy a ló érzékeli a gazdája félelmének rezgéseit, és ennek megfelelően viselkedik.”

Ezek a megállapítások - a kutyák képességeinek elismerését is beleértve – szolgáltatják az alapot az állatok coaching folyamatba történő bevonására.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.