2019. március 12., kedd

Kincsem és Csalogány

Talán ismerik azt a mondást, hogy az üzlet olyan, mint a macska: 
ha az ember meg akarja fogni, elszalad, ha viszont odafigyelünk rá, akkor hozzánk dörgölődzik…



A kép forrása: Wikipedia

Erről, – és annak továbbgondolásáról, hogy milyen „apróságokon” múlhat a siker, – jutott eszembe Kincsem történetének egy talán kevéssé ismert színfoltja. Azt sokan tudják az 1874-ben született, tápiószentmártoni tenyésztésű csodakancáról, hogy élete mind az 54 versenyét megnyerte, azt azonban kevesen, milyen erős kötelék fűzte legjobb barátjához, egy állítólag Csalogány névre hallgató tarka macskához. (A festményen ld. a jobb alsó sarokban!)
Ennek a hátterében minden bizonnyal a „társállat” kapcsolat állt: a ló társas lény, nem szeret egyedül lenni, ezért ha másik ló nem lehet állandóan mellette, akkor választ magának egy más fajú társat. Istállókban pedig a macska mindig “kéznél van”, így alakult ki életre szóló barátság Kincsem és Csalogány között. Bár Kincsem az akkori lószállítási viszonyok között igen sokat volt úton vasúti kocsiban, kedvenc macskája mindig elkísérte a versenyekre is, így Kincsem jobban viselte az utazás fáradalmait.

De miért is fontos ez?
Kincsem trénere, Hesp Róbert igen ügyesen felismerte a ló és a macska között szövődött barátságot, és tudta, hogy a kanca igényeire és érzelmi állapotára is tekintettel kell lennie, ha tartósan jó eredményeket vár el tőle. Tehát gondot fordított arra, hogy Kincsem maga mellett tudhassa kis négylábú barátját, így kiegyensúlyozott állapotban állhasson rajthoz. A többi már történelem…

Ma – coaching szemlélettel – ezt úgy fogalmazhatnánk meg, hogy Hesp Róbert amellett, hogy szakmailag is kiváló tréner volt, nagyszerű érzelmi intelligenciával rendelkezett, felismerte és tudta kezelni a rábízott csodakanca érzelmeit. Kincsem ezt pedig kivételes teljesítménnyel hálálta meg.
  • Ön vezetőként mennyire ismeri munkatársai igényeit?
  • Mennyire tartja ezeket fontosnak?
  • Hol fedezhet fel kapcsolatot a teljesítményük és „jóllétük” feltételei között?
  • Milyen apróságnak tűnő dolgokkal segítheti az igényeik kielégítését?
  • Avagy: mi a „macska” az Önök „istállójában”?

A sokszor nagyon is sokat jelentő kis lépések megtételéhez sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.