2017. április 24., hétfő

Hatékony kommunikáció

Talán ismerik a patkószegről szóló versikét:

“Egy szög miatt a patkó elveszett,
a patkó miatt a ló elveszett,
a ló miatt a lovas elveszett,
a lovas miatt a csata elveszett,
a csata miatt az ország elveszett,
máskor verd be jó a patkószeget!”

(angol vers, Károlyi Amy fordítása)

Ami ezt a minap eszembe juttatta, egy jó adag többletmunkával járó apróbb félreértés volt.
Talán ismerős a helyzet? Mai világunk egyik leggyakoribb “patkószege” a hatékony kommunikáció. Egy-egy apró, de fontos ismeret hiánya később fájó pontot okozhat a cég életében.

Mitől lesz eredményes a kommunikáció? – Ló-lovas viszonyban három feltétele van annak, hogy a lovas üzenete (az általa adott segítség) a lóhoz megérkezzen: először is a segítségnek egyértelműnek kell lennie, másodszor jól időzítettnek, hogy a ló olyan pillanatban találkozzon vele, amikor ezt átengedően végre is tudja hajtani, harmadszor pedig kétirányú folyamatot kell jelentsen, vagyis a mozgás fenntartásához kísérő segítségekre is szükség van.

Hogyan feleltethető meg mindez emberi viszonyokra? – Tulajdonképpen ugyanúgy: munkatársaink számára is az egyértelmű, egyszerűen megfogalmazott feladatok jelentik a legjobb kiindulópontot.
A második szempont, a jól időzítettség ugyanolyan fontos ahhoz, hogy az üzenet az agyunkba is megérkezzék, ne csak a fülünkkel halljuk meg: pl. ha éppen egy értekezletre rohanunk, hiába találnak meg egy későbbi feladattal, mert a pillanat nem volt alkalmas, nem voltunk rá nyitottak.
Itt jön be a képbe a harmadik összetevő, a megfelelő kérdések feltevése, legyen az akár visszajelzést kérő, akár az információcserét továbbmozdító. A válaszok birtokában elejét vehetjük a félreértéseknek és növeljük beszélgetőpartnerünkben a feladat iránti elköteleződést, mivel ha az ő meglátásait is beépítjük, sokkal könnyebben fog tudni velük azonosulni.

Az eredményes kommunikáció így a vezetők életét is megkönnyíti, hiszen maga a vezetés sem más, mint folyamatos, – jó esetben kétirányú – kommunikáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.