2018. március 2., péntek

Vezetés és intuíció

Vezetőként – vagy akár saját élete vezetőjeként – mekkora szerepet játszik az Ön döntéseiben az intuíció? Szigorúan „ész-érvek” alapján dönt, vagy a megérzéseire (is) hallgat?

A vezetéstudomány is komolyan veszi ezt a kérdést: az „Intuíció a Szervezetekben” c. könyv szerint az intuíció fontos készség a vezetői döntéshozatalban. (Agor, W. H.: Intuition in organizations: Leading and managing productively. Thousand Oaks, CA, Sage Publications, 1989). Állandóan változó környezetünkben ugyanis egyre több tényezőt kell egyre gyorsabban figyelembe vennünk, így a választásban nagyobb szerepet kap az intuíció.

A könyv megállapításait továbbgondolva érdemes lehet a megérzéseinkre jobban odafigyelni. Coachingban gyakran hallom az „eszembe jutott, de nem voltam biztos benne” kezdetű mondatokat, tipikusan első bevillanó ötletként egy-egy probléma megoldására. Később többször kiderül, hogy ez lehetett volna az optimális döntés… Hogy legközelebb ne csak utólag legyünk okosak, nézzük meg, hogyan fejleszthetjük ezt a képességünket?
Először is úgy, hogy tudatosan használjuk, azaz visszajelzést adunk magunknak. Gyakorlással javíthatunk intuíciónk biztonságán: ha a megérzésünk üzeneteit és ezek érkezési módját (kép, hang, érzet) megjegyezzük, kiismerhetjük saját belső hangunkat, később jobban támaszkodhatunk rá.

A természeti környezet is segít stressz csökkentésében, megnyitja az utat a befelé figyeléshez, ezáltal új látásmódból tekinthetjük át a dolgainkat.

Sziklák a napon – Gualba

Végül, de nem utolsó sorban az állatokkal való kommunikáció kiválóan fejleszti az intuíciós képességet: az ő megértésükhöz belső egyensúly és elmélyült figyelem szükséges. Az állatok jelzése időnként olyan nehezen észrevehető, hogy az intuíció szintjén érkezik, így a legtöbben tudomásul sem veszik. A köztudatban forgó „suttogó” szó tehát fordítva működik: nem az emberi hang erősségére, hanem az állatoktól érkező alig észrevehető, azaz „halk” üzenetek befogadására vonatkozik.

Intuíciónk figyelembe vételének gyakorlati haszna tehát nemcsak a jobb döntéshozatalban, hanem egymás megértésében is megmutatkozhat – és ez az emberi kapcsolatok szintjén is érvényes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.