2024. február 8., csütörtök

A ló kérése gazdájához

Igen, amint a dátumokból látszik, volt pár évnyi kihagyásom ebben a blogban...

2020-ban azért nem folytattam, mert azon az őszön jött el az a pillanat, amitól mindig is tartottam: lovaim idősek voltak és meg kellett hoznom azt a bizonyos, nagyon fájó döntést.  Én nem a vágóhídra küldtem őket, szépen elaludtak, 25 és 30 évesek voltak.

A hírlevelemben, a Gondolat-Galoppban írtam erről, de ezt csak a feliratkozók kapják.

A következő évet teljesen kihagytam lovas coaching témában, mivel úgy éreztem, hogy fel kell dolgoznom az eseményeket.

A lovakkal való munka folytatásához oda tértem vissza, ahol több mint 30 éve belovagoltam a saját lovaimat, a Gödöllői dombságra. 

A régi emlékek eszembe juttatták azt a pontokba szedett kérést, ami még a '70-es években volt kifüggesztve a lovardában.  Ide másolom, hiszen ez mindvégig megmaradt bennem.


A ló kérelme gazdájához:

Kedves Gazdám!

1. Gondoskodj rólam: munka után adj ennem és innom, tisztogass meg, készíts számomra száraz és kényelmes fekvőhelyet, ahol láthatom a társaimat és kipihenhetem magam!

2. Ne üss! Barátságos szavad többet ér számomra, mint ütésed. Bánj velem türelemmel, szeretettel és ne légy hozzám goromba!

3.  Hűségesen szolgállak, viszlek a hátamon, húzom a kocsidat, örömmel dolgozom neked, ezért jutalmul simogass meg engem!

4. Mielőtt befognál, vagy felnyergelnél, vizsgált meg szerszámomat, patkómat, testemet, hogy mindenem rendben van-e rajtam. Nézd meg, hogy nincs-e fájó sebem!

5.   Nyergelj gondosan, hogy ne nyomjon a nyereg, ne törjön fel a heveder!

6.  Ha be vagyok fogva, de rángasd a gyeplőt, ne ostorozz, ne rúgj, ne üss, mert gyakran nem értem szavad. Adj egyértelmű segítségeket!

7.  Kocsiban a fejem ne húzd fel, mert úgy nehéz a terhet húznom. Lovagláskor a fejem ne kényszerítsd a szár mögé, mert így nem kapok levegőt!

8.  Ne etess romlott takarmánnyal! Ha a jó széna nem ízlik, vizsgáld meg a fogaimat, mert a fogfájás bosszantó és nem tudom megmondani!

9.   Ne vágd le a sörényemet és a farkamat, hogy nyáron elkergethessem a legyeket!

10. Ha megöregszem, ne adj el szívtelen embereknek, akik halálra kínoznak, hanem vetess véget az életemnek gyorsan és csendesen. Légy kegyelmes hozzám!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.