2012. július 14., szombat

A ló egyénisége


A lovas coachingban a ló egyénisége nagy súllyal esik latba, hiszen éppen a saját lénye, viselkedése révén segíti az ember munkáját. A nem lovas hátterűek számára ez eleinte nem annyira egyértelmű, hiszen nekik a „ló az ló”. Pedig fajtától függetlenül minden ló egyedi, megismételhetetlen élőlény, különleges egyéniség. Erre utal az a régi lovas mondás is, hogy „a ló is ember”.  Ebben a bejegyzésben tehát a lovas coaching szempontjából alkalmazott lóhasználatot járom körül.

A képen Csellengő nevű Furioso-North Star kancámon látható népi csikóskantár 
Cziráki Judit regölyi nyerges-szíjgyártó kézimunkáját dicséri.

A szakkönyvek a lovakat általában több szempont szerint osztályozzák, ez lehet pl. fajtacsoportonként, majd ezen belül fajtánként, vagy pedig használat szerint. Tekintsük át először, mit takarnak ezek a fogalmak. 
   Fajtacsoportot tekintve megkülönböztethetünk hidegvérű-, ill. melegvérű lófajtákat. A hidegvérű fajtacsoportba a vaskos csontozatú, nagy testtömegű, nyugodtabb vérmérsékletű fajták tartoznak, mint pl. a magyar hidegvérű, vagy a muraközi, de a kisló fajták közül pl. ide sorolható a haflingi is. Ezeket a fajtákat elsősorban igás célokra tenyésztették ki.
  A melegvérű lófajták vékonyabb csontozatúak, finomabb testfelépítésűek és kisebb testtömegűek, természetük élénkebb, érdeklődőbb, de ugyanakkor temperamentumosabb is: innen adódik a vérmérséklet szerinti elnevezésük. Fejlődésüket tekintve általában későbben érők, de hosszabb életűek, mint a hidegvérűek. A melegvérű fajtacsoportba tartozó fajtákra néhány példa: az angol telivér, az arab telivér, az ügető fajtacsoportba sorolható fajták, a sportló fajták, a lipicai és a nagy telivérhányaddal rendelkező félvér fajtáink: kisbéri félvér, mezőhegyesi félvér vagy furioso-north star, a gidrán és a nóniusz. A melegvérű fajtacsoportba tartozó lovakat évszázadokon át teljesítménysportra – pl. sportok: galopp, ügető –,   vagy hátas használatra szelektálták: régebben katonai célokra, ma lovassportokra, úgymint díjlovaglás, díjugratás, lovastusa, fogathajtás.

Mivel a lovas coachingban nem a ló fizikai teljesítménye a döntő, hanem „észbeli munkája”, ezért általánosságban azt mondhatjuk, hogy nem a ló fajtája, hanem az egyénisége számít.
A hidegvérűeknél arra kell figyelni, hogy ne legyen flegma természetű, hanem érdeklődő lovat válasszunk. A melegvérűeknél ez a jelleg már eleve adott, itt viszont a túlságosan is élénk, túl tüzes, vagy ijedős egyedeket kell kiszűrnünk. Jó, ha a ló már tapasztaltabb életkorú, nemüket tekintve pedig a heréltek a legkiegyensúlyozottabbak. 

A coacheenak tulajdonképpen pontosan az a feladata, hogy a nagyon is különböző egyéniségű lovakhoz megtalálja azt a belső hangot, amivel ki tudja építeni a bizalmat, fenn tudja tartani a motivációt és az együttműködést. Akárcsak a munkahelyen, a kollégákkal… 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.