2012. október 1., hétfő

Igény a figyelemre


„Ha csak magadra figyelsz, egyre több problémád lesz.
Ha inkább másokra, akkor egyre több feladatod.
Választhatsz, melyiket szeretnéd jobban.”
(buddhista bölcsesség)



A lóra a vele való foglalkozás közben folyamatosan oda kell figyelni, gondolataink nem kalandozhatnak el, mivel ezt azonnal megérzi. A fenti idézet szellemében akár azzal is folytathatnám, hogy ha lovaglás, vagy a ló vezetése közben magunkra figyelünk, akkor a ló – vérmérsékletétől függően – azonnal „tanítani” kezd bennünket: fiatal csikónál, ez bizony a szó szoros értelmében jelentheti azt, hogy problémánk adódik, pl. neveletlenséget csinál, ellenszegül. Az idősebb, nyugodtabb egyedek pedig általában az energia-minimumra törekvés elve szerint vagy megállnak, vagy lerövidítik mozgásukat. A ló ugyanis csakis addig ajánlja fel az együttműködését, amíg érzi a ráirányuló figyelmet.


Ha ezt az értő figyelmet lépésekre bontanánk, a ló példáján négy szakaszt különíthetnénk el:

- Először is fontos, hogy legyen bennünk igény és szándék a ló egyéniségének, érzelmeinek megismerésére. Ez egyben az érzelmi intelligencia alapja is.

- A képzése során akkor érhetünk el eredményt, ha megtaláljuk a neki megfelelő feladatot. A spanyol lovasiskola föld feletti gyakorlatainak tanítása előtt például a belovaglók általában ellesik, hogy az adott hátas a karámban szabadon engedve milyen típusú ugrásokat művel jókedvében. Ebből következtetnek ugyanis arra, hogy melyik iskolaugrást érdemes neki megtanítani, így például a bécsi képen a courbette-et. 



- Adjuk meg neki a döntés szabadságát az adott feladathoz. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó versenylovaknál elengedhetetlen, hogy kedvvel végezzék a feladatukat. Bármilyen lovas szakágra igaz, hogy az eredményes versenyzők azok, akik pozitív odafigyeléssel megszerzik lovuk együttműködését. Ez a motiváltság néha még akkor is "fennmarad", amikor a lovas ezt saját magáról már nem mondhatja el: a lovastusa (military) versenyeken például előfordul, hogy a lovas leesését követően a ló a verseny hevében önként, egyedül is teljesíti a pályát...

- Végül: a figyelmesség is a figyelem része: azaz a sikeres végrehajtás után kapjon azonnali dicséretet. Ezzel nemcsak elismerésünket fejezzük ki, de egyszersmind fenntartjuk a lelkesedését is a jövőre nézve.

A lónak tehát ugyanolyan jót tesz az értő figyelem, mint a vele foglalkozó embernek. 
Sőt, akár át is ültethetjük a lovaktól tanultakat a munkahelyi környezetbe…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.