2015. szeptember 6., vasárnap

Hogyan tegyünk szert több magabiztosságra?

Ez a kérdés visszatérő téma a coachingban. Hogyan  fejlődhetünk e téren? Nézzük meg a lovak példáján: a vérmérséklet tesztben azt vizsgáljuk, hogyan reagál a ló a számára ismeretlen, váratlan helyzetekben. Ilyen lehet akár a talajon madzagon elhúzott nejlon-zacskó, vagy a szemből kinyitott esernyő. Lovasként azt várjuk el, hogy a ló ne páni félelemmel reagáljon, hanem némi tartózkodás után magabiztosan merje megközelíteni a számára félelmetes dolgot. (A fotóimon KS Rodinn látható a californiai tenyészszemlén.)

Magabiztosság1

A lovaknál a magabiztosság az elhatározásból és a félelem ellenére történő cselekvésből ered. A gyakorlatban ilyenkor azt látjuk, hogy a ló – tartózkodva bár, de lassan megindul a felderítendő újdonság felé, majd ezen felbátorodva egészen közelről megvizsgálja az adott dolgot és megnyugszik. Sokat segít ebben, ha támogatást kap attól a személytől, akiben megbízik.

Magabiztosság2

Keressük tehát az új helyzeteket, döntsük el, mi jelent számunkra érdekes kihívást, majd merjünk belevágni és próbáljuk ki magunkat anélkül, hogy ítélkeznénk a saját teljesítményünkről. Ez leveszi a terhet és megnyitja a kísérletezés örömét. A végén meg fogunk lepődni, mennyivel többet érhetünk el, mint amire számítottunk, így a sikerélmény révén növelhetjük az önbizalmunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.