2012. május 20., vasárnap

Munka vagy játék?

Tegnap újra egy szép, egyedi élményekkel teli lovas coachingban volt részem. Nagyon élvezem, hogy minden alkalom új felismeréseket hoz, két egyforma helyzet sohasem adódik. Természetesen, mindig megbeszéljük a coachee tapasztalatait, benyomásait. Mi a helyzet azonban a folyamat harmadik résztvevőjével, a lóval, vajon ők is szívesen végzik-e ezt a feladatot? 

Tegnap ez a kérdés is felvetődött, ugyanakkor két momentum is adódott a nap folyamán, ami egyszersmind meg is adta a választ: igen, minden bizonnyal.
   Az első barátnőm megjegyzése volt, aki a pályaépítést befejezve - anélkül, hogy az előzőleg feltett kérdést hallotta volna - önkéntelenül megjegyezte: "a lovak már alig várják, hogy mehessenek a "játszótérre". A lovas coachinghoz szükséges picaderot ugyanis mindig a lovak szeme láttára állítjuk fel a programot megelőzően, így a négylábúak már tudják, mi fog következni. Már ott várakoznak a közelben, készségesen mennek be, hiszen kíváncsiak arra, hogy "ma mit fogunk játszani?" Készségükből, viselkedésükből egyértelműen látszik, hogy örömmel veszik megváltozott szerepkörüket, azt, hogy e programok során szabadabban kezdeményezhetnek, mint amikor lovagoljuk őket. Szinte szellemi sakkjátszmát folytathatnak az emberrel. Pontosan ezt találom a legfontosabbnak és a legszebbnek a coaching e válfajában, hiszen a ló önkéntes együttműködése nélkül nem is működhetne ez a folyamat.
   A második választ a kérdésre idős kancám, Carmen adta együttgondolkodásra utaló példájával. A vele dolgozó coachee azt kapta feladatul, hogy tegyen a ló nyakába egy karikát, majd indítsa el és haladjanak szabadon néhány hossznyit lépésben. A közelben azonban otthagytunk egy korábban használt, fólián átléptetős 'akadályt'. Carmen nyugodtan fogadta a karikát, megindult, majd nyakában a karikával teljesen saját elhatározásból áthaladt az átléptetős akadályon is. Egyértelmű volt, hogy utóbbit ő maga adta hozzá a feladathoz, vagyis többet nyújtott, mint amit kértünk tőle. Viselkedésével felajánlotta, hogy kérhetünk tőle kombinált feladatokat is. Nem tette volna, ha nem élvezné a coachinggal eltöltött időt.
   A jó teljesítmények előfeltétele ugyanis az odafigyelés, bizalom, együttműködési készség és a jó hangulat, akár négylábúakról beszélünk, akár az emberekről.  A munka világára átvetítve a legtalálóbb hasonlatot Bernd Osterhammel Pferdeflüstern für Manager (Lovas suttogó vezetőknek) című könyvében olvastam, aki a jó légkörű  munkahelyet "kaland-játszótérnek" nevezi.
  Nem is véletlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.