2012. november 25., vasárnap

Mi a vezetés előfeltétele?




Minden vállalkozásban a bizalom az a forgótőke,
amely nélkül
semmilyen hasznos munka nem jöhet létre.”
(Albert Schweitzer)



A ló társas lény, számára alapvető a fajtársaival való kapcsolat. A természetben hamar kialakul a csoporton belüli hierarchia, amit egyénileg bár időnként próbára tesznek, de betartanak.

Milyen szempontok szerint választanak vezetőt a lovak? A válasz egyszerű: a túlélésükhöz szükséges létfontosságú igényeik alapján: fontos, hogy vezetőjük ismerje az etető- és itatóhelyeket, olyan utakat válasszon, ahol a csapat elkerülheti a veszélyforrásokat, ugyanakkor ügyeljen az energia-tartalékaikra is – tehát feleslegesen ne késztesse őket erőfeszítésre és olyan iramot diktáljon, amit mindenki tartani tud.
A lovaknál tehát a vezetés elfogadáson, bizalmon alapul. A csapat csak addig követi a vezetőjét, amíg ez a bizalom fennáll.


Ha lóval dolgozunk, akkor (optimális esetben) bennünket tekint vezetőnek, így velünk szemben is ugyanezeket az elvárásokat támasztja. Végső soron tehát azt kell elérjük, hogy a ló megbízzon bennünk, úgy érezze, szüksége van ránk. Ahhoz viszont, hogy ez a meggyőződés kialakulhasson benne, el kell fogadtatnunk magunkat vele, meg kell győzzük arról, hogy számára kevesebb energia veszteséggel jár, ha együttműködik. Ez viszont önmagában még nem elég.

Mi hiányzik még? A bizalom másik ága. A ló ugyanis tisztában van azzal, hogyan viszonyulunk hozzá és megérzi, megbízunk-e benne. Ha ez adott, csak akkor lesz igazán gördülékeny az együttműködés.

Erre talán sokan azt gondolják: felelőtlenség megbízni a lóban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy vakon ráhagynánk a dolgokat, hanem azt, hogy tudjuk és elvárjuk: ami a közös feladatból az ő része, azt a legjobb tudása szerint megoldja. Például a lovastusa (military) versenyek fixen megépített akadályain könnyelműség lenne olyan lóval elindulni, aki részéről nem vagyunk biztosak az elugrásban, az együttműködésben, más szóval: akiben nem bízunk.

Mit tanítanak nekünk a lovak a bizalomról? Ha munkahelyünk bizalmi légkörére gondolunk, érezzük-e a felénk irányuló bizalmat és fordítva: mi adunk-e eleget azoknak a munkatársainknak, akik tőlünk várják a vezetést?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.